Bespreek zoveel mogelijk wat jij voelt, hoe jij dat voelt en wat je nodig hebt met je omgeving. Bij wie jij je veilig en vertrouwd voelt. Je hoeft geen mooi weer te spelen. Zullen zij alles begrijpen? Misschien niet, maar als jij je niet uitspreekt zullen ze dat helemaal niet doen. Je zal ook snel genoeg aanvoelen dat je van de één meer positiviteit en begrip terugkrijgt dan een ander. Ook dat is niet erg, richt je op de personen die jou teruggeven wat je nodig hebt. Op die manier verzamel je de mensen om je heen die jou door de zwangerschap en bevalling heen helpen en verlaagt het je stress.
Voelt iets als extra ballast en/of te zwaar? Weg ermee! Het kan je werk zijn, personen, vrijwilligerswerk, de dingen die jij in de vriendengroep regelt. Joh het kan van alles zijn.
Natuurlijk kun je het niet letterlijk van de hand doen, maar wel op pauze drukken of aanpassen.
In je werk kun je andere taken oppakken die minder van je vragen, je vrijwilligerswerk is er na je zwangerschap ook nog wel. Mensen die je nu te veel energie vragen, vermijd ze wat vaker en zoek ze niet op. Je hebt nu wat anders nodig en ook zij zijn er na je zwangerschap waar jij ze hebt gelaten.
Praat met je verloskundige. Geef aan wat je voelt, wat je nodig hebt. Ben je doorverwezen naar het ziekenhuis, des te belangrijker dat jij je uitspreekt. Je ziet waarschijnlijk elke keer een andere gynaecoloog/arts in opleiding. Jouw dossier is hetzelfde en alles wat jij benoemt is daarin opgenomen. Denk heel goed na over waar jij je goed bij voelt. Helemaal als je onder behandeling staat of vele controles nodig hebt. Het is heel makkelijk om je automatische piloot aan te zetten of mee te gaan in de stroom, maar pas op dat je niet over je grenzen heengaat. Check elke dag, elke controle, elke behandeling of het voor jou nog goed voelt. Je hebt keuzes; Een keer overslaan? Aanpassingen?
Wat geeft jouw rust en ontspanning? Al zijn de momenten schaars, pak ze aan. Als je elke dag niet fit en onzeker voelt is dat niet zo makkelijk, maar geef jezelf de ruimte en voel je vooral niet schuldig. Je verdient het om ’s middags te rusten of je drukke peuter extra uit te besteden, daar houdt die niks aan over voor die korte tijd dat je zwangerschap duurt.
Verzamel informatie over je complicatie. Weet wat het is, wat het inhoudt en wat er gedaan kan worden. Bedenk ook altijd wat de voor- en nadelen voor je zijn. Is er medicatie beschikbaar, heel fijn, maar wat betekent het voor jouw specifieke situatie. Vraag door. Informeer jezelf, doe je eigen onderzoek. Je hebt keuzes.
Je kan iemand inschakelen die je emotionele ondersteuning geeft, een objectieve blik heeft en met je meedenkt.
En zoek als je dat prettig vindt lotgenoten op. Je verhaal doen aan mensen die weten wat je ervaart kan jou dat stukje erkenning geven die je in je omgeving mist. Zij kunnen ook de gaten opvullen die jij mist of hun eigen ervaringen kan je op weg helpen.
Zoek je baby op. Jij ervaart stress, (pijn) en verdriet in je lijf. De baby ervaart dit ook. Neem elke dag een paar minuten (langer is helemaal mooi) de tijd om met je baby te praten. Wat er gebeurt, wat je voelt. Neem de stress en het verdriet bij je baby weg. Het ligt niet aan hem/haar en dat mag de baby ook weten. Blijft dit na de bevalling doen. Jullie hebben dit samen meegemaakt, je baby mag ook de kans krijgen om dit te kunnen uiten.
Deze momenten met de baby en jullie verbinding opzoeken kan je ook helpen in het verlagen van je stress en je klachten te verlichten (al is het maar een klein beetje).
Je hoeft dit niet alleen te doen lieve mama!
Last but absoluut niet de minst belangrijke: BEREID JE BEVALLING GOED VOOR!
Juist in jouw situatie, juist dan! Voordat je het weet is je bevalling aanstaande en heeft alleen je complicatie voorrang gekregen.
Je hebt misschien een ziekenhuisopname nodig, een ingeleide bevalling of keizersnede. Tijdens de bevalling belemmert je complicatie de natuurlijke processen die nodig zijn. Ook hierin heb je keuzes en niks is onmogelijk. Bespreek met je verloskundige/gynaecoloog je opties en waar je wensen liggen. Want ook in deze situatie heb jij wensen die gehonoreerd mogen worden.
Je zwangerschap is niet vanzelf gegaan. Dat hoeft niet te betekenen dat je bevalling niet vanzelf gaat, maar het vraagt wel extra je aandacht. Hoe ga je ontspannen de bevalling in, als je al meer stress ervaart? Hoe ga jij dat voor jezelf aankleden?
Het is heel makkelijk om je over te geven aan de zorgverlener, het protocol en waar moet je nog de puf vandaan halen om je goed voor te bereiden.
Maar dit kan juist heel prettig voor je zijn. De focus verleggen en je richten op een positieve bevalervaring. De hele of deel van de zwangerschap word je geleefd. Laat dit stukje van je ervaring een moment zijn dat je met alle aandacht, zorg en rust pakt.
Vergeet vooral niet lief te zijn voor jezelf. Je ondergaat een ingewikkelde tijd. Je mag voelen wat je voelt, zorg goed voor jezelf. Vooral als de baby is geboren. Je complicatie is misschien deels weg, maar je ervaringen niet. De stress en spanning zit nog in je lijf. Dat heeft tijd nodig en misschien wat extra hulp om te verwerken. En als je complicatie ook na de bevalling niet verdwenen is, dan is een plan hoe jij je gezondheid weer op(terug)pakt meer van belang dan ooit.
Ik ben Jonneke van Maanen, de Maan in Maandacht! Jouw steun in de nieuwe wereld van ouderschap.
Scholekster 1
8262 AW, Kampen
Nederland
© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden | Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics |
Fotografie: Lisanne Jager & Lysanne Jongman (Lysign)
© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden | Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics
© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics