Het moederbrein ontwikkelt zich bij elke zwangerschap
alles wat je moet weten over het moederbrein

7 mei 2021

Zodra je zwanger bent, vanaf het eerste moment dat de eicel bevrucht raakt en zich innestelt krijg jij een moederbrein cadeau. 

Alsof je eigen brein vervangen wordt. Een klein beetje wel.  
Je hersenen worden geprogrammeerd voor het moederlijk gedrag. 

Door zwangerschapshormonen en de eerste twee jaren na de bevalling ontwikkelt jouw moederlijk brein zich. Elke interactie (knuffelen, voeden, spelen) met je kind vergroot je moederbrein.

En het leuke eraan. Je krijgt bij elk kind een eigen moederbrein. Ook wanneer een zwangerschap na 4, 8, 12, 30 weken enzovoort eindigt. Elk kindje laat zijn eigen imprint achter. 

Interessant weetje hierbij is dat ze onderzocht hebben dat foetale cellen een leven lang bij je in het lichaam blijven. Enkele foetale cellen worden door je lichaam opgeruimd, maar er blijven altijd cellen aanwezig. Deze kunnen zelfs een weg vinden naar de hersenen. Je draagt dus letterlijk je kindje voor altijd bij je.  

Het moederbrein moet wel gekoesterd en verzorgd worden. De juiste omstandigheden waarbij je zelf ook een goed sociaal netwerk hebt en je veilig en vertrouwd voelt. 

Het moederbrein zit in het lymbisch systeem van je hersenen; het emotionele en intuïtieve deel. 
Je kan het moederbrein ook omschrijven als een intuïtief brein. Deze is goed te benaderen en te beïnvloeden. Je bent als moeder daardoor van nature open minded en eenvoudig aan te raken. 
Dat geeft ook meteen de kwetsbaarheid aan. De beïnvloeding van buitenaf raakt je snel en onbedachtzaam. Een omgeving die jou niet ten gunste is of een onstabiel innerlijke wereld geven het moederbrein niet de kans om te groeien. 

Het moederbrein is nodig om bij jou een transformatie teweeg te brengen, zodat je goed kan inspelen op de behoeften van jezelf en je kind. 

Hoe beter de omgevingsfactoren zijn, hoe meer het moederbrein groeit. Er ontstaan nog meer verbindingen, waardoor je nog meer op een goede manier handelt met je kind en het zelfvertrouwen groeit. Je kan goed voor je kind zorgen en herstelt na de bevalling ook beter. 

Het moederbrein stuurt je gevoelsleven en gedragingen aan. 
In het belang van je eigen kind en gezin wordt de focus van je inlevingsvermogen meer naar je binnenwereld gestuurd. 
Het zorgen en volledig toegewijd zijn aan je kind wordt vanuit het moederbrein versterkt. Dat is weer bevorderlijk voor een veilige hechting. 

Daarnaast ligt in het moederbrein, wat intuïtief werkt, het programma klaar voor de bevalling.

Een moeder moet naar en tijdens de bevalling aangesproken worden op het intuïtieve brein. Want daar ligt de informatie hoe de moeder het beste wil en kan bevallen. 
Een voorbereiding op de bevalling waarbij moeders behoeften voorop staan, zal het moederbrein doen groeien. Het belang van een bevalling waarbij de moeder zich goed en sterk voelt, is dus nog groter. De rol van moeder en de verzorging, hechting met het kind wordt hiermee gestimuleerd. 

Je kan je voorstellen dat een negatieve geboorte ervaring waarbij moeder niet benaderd werd op haar intuïtieve brein, het moederbrein niet de kans krijgt om te groeien. Dat heeft vergane gevolgen voor de moeder in haar rol als moeder en voor het groeien en ontwikkelen van het kind. 

Het moederbrein stuurt het moederlijk gedrag aan. Je verandert. Zonder dat je er zelf erg in hebt. 
In je hersenen groeien netwerken en ontstaan verbindingen. Net zoals bij een pasgeboren baby er allerlei netwerken groeien in de hersenen, zodat de baby kan leren kruipen, rollen, praten, gevoelens herkennen. Door te knuffelen, kussen, borstvoeden, dragen, spelen worden de hersenen, onder invloed van hormonen, gestimuleerd om te groeien.  

Zo werkt het ook bij het moederbrein. Het moet gestimuleerd, gekoesterd en verzorgd worden. Een moeder moet met liefde worden benaderd. Dat is niet alleen goed voor je ontwikkeling als moeder, maar ook voor de ontwikkeling van je kindje. 

Bron: Zo beval ik. Het moederlichaam spreekt. Brun Kuipers.

Maandacht

Ik ben Jonneke van Maanen, de Maan in Maandacht! Jouw steun in de nieuwe wereld van ouderschap.

Aanmelden voor de nieuwsbrief
Contact

Scholekster 1
8262 AW, Kampen
Nederland

06 21 11 33 05
info@maandacht.com
www.maandacht.com

© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden | Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics  |
Fotografie: Lisanne Jager & Lysanne Jongman (Lysign)

© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden | Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics

© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics