Waarom naar een babytherapeute gaan die is gespecialiseerd in de geboortepsychologie?

2 april 2021

Ik ging met mijn baby van 3 maanden naar een babytherapeute. Ik wist, ik voelde, ik zag aan mijn baby dat ze het niet fijn had. Overstrekken, hevig huilen, overstuur, niet in slaap kunnen vallen en uren lang alleen maar met haar heen en weer jutteren. 
Dit kon niet goed zijn, al mankeerde ze fysiek niks, groeide ze goed en was ze kerngezond.
Toch had het meisje het enorm moeilijk, maar waarmee?  

Ik kreeg bij de reguliere plekken niet het antwoord die ik wilde. Ik wist als moeder dat er een onderliggend probleem was, die niemand kon zien. 
En zo kwam ik bij een babytherapeute terecht. Niet zomaar iemand maar Karin de Jonge, van Bibione baby en kind.

Zij ontving ons in haar praktijk. We mochten plaatsnemen op de bank. We hoefden niks voor te bereiden, alleen onszelf meenemen en ons verhaal. 
Zij ging bij ons zitten, wij hadden onze dochter op schoot en begonnen te vertellen wat ons probleem was. Hoe de zwangerschap verliep, hoe haar geboorte ging. We hebben veel verteld. Wij hadden niet door dat onze dochter tijdens het vertellen enorm aan ging. Ze reageerde op ons verhaal en begon signalen af te geven. 

Want dat is waar Karin op let. Welke signalen laat de baby zien. Hoe bewegen de handjes, hoe kijken de ogen, begint de baby te huilen of te kreunen. 

Na ons verhaal mochten we onze dochter op de grote mat die op de grond lag leggen en er zelf bij zitten. 
Karin legde uit dat zij alleen aan de slag ging als ze toestemming had van de baby. Door heel duidelijk te kijken en te vragen aan de baby of ze mocht beginnen. De baby heeft in de therapie de regie.

Tijdens de zwangerschap en geboorte zijn er stressmomenten (trauma's) die een baby ervaart. Kan de baby tijdens de zwangerschap of na de geboorte deze stress niet kwijt, dan kan de baby signalen geven zoals: niet slapen, overmatig huilen, niet eten, veel spugen of apatisch zijn. 

Dat zijn meestal ook de problemen die ouders na de geboorte ervaren bij een baby. Het gaat allemaal te moeilijk. Ouders voelen aan dat er iets niet goed zit, maar kunnen het niet plaatsen. 

Tijdens de therapie krijgt de baby, het kind de mogelijkheid om aan te geven waar het verdriet, de pijn zit. De babytherapeute is toegerust om de lichaamssignalen van de baby te herkennen en deze te koppelen aan een moment tijdens de geboorte of zwangerschap. 

Onze dochter liet duidelijk merken dat ze haar geboorte opnieuw wilde doen. Ze was geboren na een ingeleide bevalling. Zij heeft niet op haar eigen tempo, wanneer zij er klaar voor was geboren kunnen worden. Het werd haar opgelegd. 

Wat er toen gebeurde was magisch te noemen. 

Onze dochter lag op haar rug. Karin legde haar handen op haar hoofd. Simuleerde op die manier de vorm van de bekken. Onze dochter ervaardde dit en begon zich een weg te vinden naar de handen. Ze wurmde en draaide zich en maakte op die manier dezelfde bewegingen als tijdens de geboorte. De reflexen zaten nog in haar lijfje en ze kon het moment door het geboortekanaal overdoen. Het moment herbeleven, maar dan op haar eigen tempo. 

Het vertrouwen teruggeven aan de baby. 

Een prachtig gezicht. Om dat als moeder weer terug te zien. Ook ik mocht het nog een keer herbeleven. 

Onze dochter was na die sessie een stuk rustiger. Er was een last van haar lijfje afgevallen. Ze kreeg op dat moment erkenning voor haar verdriet en mocht gaan verwerken. Wij gaven haar alle liefde, knuffels, droegen haar veel bij ons, erkenden haar in het enorme verdriet die zij liet zien. Een groot goed. Maar wij hadden de verwerking nooit zo kunnen inzetten als Karin dat deed. 

Zij is een expert in het herkennen van signalen die baby's, kinderen, maar ook volwassenen afgeven. Deze te koppelen aan prenatale (zwangerschap) en perinatale (bevalling) ervaringen die de baby heeft meegemaakt. 
Dat vraagt een ongelofelijke kennis over het leven in de baarmoeder. De verschillende fasen herkennen en kennen van voor conceptie tot na de geboorte. 
Een zachtheid, empatisch inlevingsvermogen om met baby's te kunnen communiceren. 

Meer weten over Karin en haar werk, met voorbeelden uit haar praktijk en kennis over prentale en perinatale ontwikkelingspsychologie, klik dan hier voor de podcastaflevering in de van begin tot gezin podcast die ik heb opgenomen met haar. 

Maandacht

Ik ben Jonneke van Maanen, de Maan in Maandacht! Jouw steun in de nieuwe wereld van ouderschap.

Aanmelden voor de nieuwsbrief
Contact

Scholekster 1
8262 AW, Kampen
Nederland

06 21 11 33 05
info@maandacht.com
www.maandacht.com

© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden | Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics  |
Fotografie: Lisanne Jager & Lysanne Jongman (Lysign)

© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden | Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics

© 2020 | Maandacht | Alle rechten voorbehouden Webdesign & ontwikkeling: Lot's of Graphics